Jyväskylän Valon harrastepesis esiteltiin Liikkujan polku verkostossa

3.10.2019

Harrastepesäpallolle on tapahtunut ihmeitä parin kolmen vuoden aikana. Pesäpalloliiton asiantuntija Satu Mikola kertoo harrasteporukoihin pukkaavan jatkuvasti uutta innostunutta porukkaa.

 

Harrastepesistä tarjoavat oheislajina monet sellaisetkin seurat, joilla ei ole lainkaan kilpapesäpalloa ja todella paljon on omatoimisesti organisoituneita peliporukoita. Kansallispelin luonteeseen kuuluukin, että jokainen voi olla siinä omalla tavallaan osallinen, toteaa Mikola.

– Eletään selvästi ajassa, jossa halutaan saada uudestaan tuntumaa nuorempana tehtyihin rennompiin kokeiluihin. Aivan viime aikoina olen saanut miesten taholta kyselyjä, miksi heillä ei ole enempää höntsää. Seuraliikunnan näkökulmasta ehdoton etu on se, että innokkaan aikuisväestön vanavedessä seuraavat juniorit.

Jyväskylän Valon naisten harrastepesis on ollut flow´ssa mukana kaksi kautta. Seuran varapuheenjohtaja, pesisohjaaja Sini Siekkinen ja vastuuohjaaja Anne Ala-Luoma avaavat taustaa näin.

– Maakuntasarjan 2017 päätteeksi ryhdyimme pohtimaan, miten heidätkin, jotka eivät sarjatason joukkueeseen mahdu, saataisiin mukaan toimintaan. Tuumailua lähdettiin kehittämään harrastepesiksen nimellä eteenpäin. Kevään aikana sanaa levitettiin somekanavissa sekä lappu- ja lehtimainoksina ja sattumalta samoihin aikoihin Jyväskylän kaupungin facebook-sivustolla eräs kiinnostunut kyseli, olisiko Jyväskylässä harrastepesistoimintaa. Julkaisimme vastaukseksi oman mainoksen ja sen jälkeen ei paljon tarvinnut mainostaakaan. Kokeilumielellä aloitettu toiminta vähän niin kuin räjähti positiivisesti käsiin kaudella 2018. Kentällä kävi kokeilemassa kaikkiaan noin 110 ihmistä.

 

Harrasteliikunta ei Valossa pääty pesiskauteen

Juuri päättyneellä toisella kaudella kokeilijoita oli noin 80. Heistä koko kauden mukana oli peräti 64. Ikähaitari vaihtelee kuudestatoista yli kuuteenkymppiin. Keski-ikä pyörii kolmenkympin tienoolla.

– Nämä kaksi vuotta on pelattu vain yhdellä joukkueella. Taitojen erilaisuutta on huomioitu harjoituksissa, joita on järjestetty viikon sisällä jopa kolmet. Kun kyse on aikuisista, jokainen tunnistaa omia taitojaan ja fiiliksiään. Jonain päivänä haluaa keskittyä enemmän tekniikkaan tai kohottaa sykettä, toisena taas ottaa rauhallisemmin, kertoo Ala-Luoma.

– Ilon kautta tätä kuitenkin tehdään ja sen ajattelun olemme tuoneet myös harjoituksiin. Parasta palautetta on, että saa nauraa, kun kentällä on niin mukavaa!

Valossa naisten harrastepesis löysi todella hyvin paikkansa monilajisesta seurasta. Siekkinen sanoo monen kehuneen juuri sitä, että alusta asti on tuotu esiin kynnyksen olevan aidosti matala ja että kokeilemaan saa tulla maksutta muutamia kertoja.

– Ensimmäisellä kaudella seura ei edellyttänyt harrastepesikseen osallistuneilta edes seuran jäsenyyttä. Toisella kaudella seuran jäsenyys ulotettiin koskemaan myös heitä, koska havaitsimme, että moni haluaa kuulua seuraan ja saada sitä kautta elämäänsä muutakin yhteisöllisyyttä. Parissa vuodessa jäsenmäärä on miltei tuplaantunut, mikä on pelkästään hieno juttu.

Eikä naisten harrasteliikunta Valossa pääty pesiskauteen. Syyskuun lopussa käynnistyy naisten matalan kynnyksen palloilu- ja liikuntavuoro. Tutussa porukassa rennolla otteella kuntoillaan ja pelataan mm. salibandya sekä kori-, sulka- ja lentopalloa.

 

Pesis kuuluu kaikille – vinkkejä käynnistämiseen

Kun seuraa aikuisten harrasteliikunnan edistäminen kiinnostaa, miten pesikseen voisi tarttua?

Ala-Luoma toteaa välineiden olevan pesäpallossa se ensimmäinen ja isoin haaste.

– Jo pallon hinta on kahdesta kympistä ylöspäin tai kokeilukerralle voi tulla 50 innokasta, joista puolet on ilman räpylöitä. Kannattaa selvittää, voisiko välineitä saada isommalta lajiseuralta tai liitolta alussa vaikkapa lainaksi. Pidän todella tärkeänä myös sitä, että ohjaajia on riittävästi. Valossa tilanne on hyvä, koska Maakuntasarja takaa sen, että seurassamme on henkilöitä, joilla on ohjaamisen osaamista.

Mikola kannustaa seuroja ehdottomasti hyödyntämään harrastepesiksen nostetta.

– Pesäpalloliikkeen tulisi avata uudenlaisia peliverkostoja esimerkiksi sosiaalisen median kautta, jotta harrastepesiksestä kiinnostuneet ihmiset löytäisivät toisiaan ja käynnistämisen kynnys alenisi entisestään. Opiskelijajärjestöt ovat jo hyvin aktiivisia, samoin yrityksissä ja eri ammattikuntien sisällä on paljon hyvää pöhinää.

Tukimateriaalia löytyy Mikolan mukaan jo hyvin.

– Liiton järjestämä Harrastepesiksen ohjaajakoulutus tarjoaa tiiviin kuuden-kahdeksan tunnin paketin käytäntöä ja teoriaa. Netistä löytyy Harrastepesiksen pelisäännöt, jotka on juuri virallistettu kolmiportaisesti Harraste pehmis-, Harrastepesis- ja Harraste kovis -pelisäännöiksi. Esimerkiksi valtakunnallisessa Lady-Pesiksessä käytetään keskimmäistä kategoriaa. Ja Harrastepassia, johon voi yhdistää hyvän vakuutuksen, suosittelen lämpimästi.

Lähde: Olympiakomitean nettisivut