Lauri Markkanen vuoden 2023 keskisuomalainen urheilija!
26.1.2024
Keski-Suomen Liikunta ry:n nimeämä palkitsemistyöryhmä valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee Keski-Suomen Urheilugaalassa myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja. Valintojen kohteena olivat vuoden 2023 keskisuomalaiset menestyjät.
Palkitsemistyöryhmään kuuluvat työryhmän puheenjohtaja Sami Kalaja, Tommi Roimela sanomalehti Keskisuomalainen, Kalle Pallonen YLE Jyväskylä, Ari Nummela KIHU, Petri Hagman Keljon Viesti, Kari Pirinen Keski-Suomen liitto, Outi Sahikallio Keski-Suomen Liikunta, Minna Truphonen SKI Jyväskylä ja Nina Peltonen Paralympiakomitea. Työryhmän sihteerinä ovat toimineet Keski-Suomen Liikunnan aluejohtaja Petri Lehtoranta sekä seurakehittäjä Laura Härkönen.
Kaikki Keski-Suomen Urheilugaalassa palkitut henkilöt ja yhteisöt:
VUODEN 2023 VALINNAT
Vuoden keskisuomalainen urheilija: Lauri Markkanen
Perustelut: Lauri Markkasen valintaperustelu löytyy hänen uskomattoman vahvasta koripallokaudesta NBA:ssa. Utah Jazzissa hienon vuoden pelannut Lauri valittiin liigan tähdistöpeliin kautta aikojen ensimmäisenä pohjoismaalaisena pelaajana.
Hän teki kaudella 2022-2023 Utah Jazzin paidassa pisteitä 25,6 pisteen keskiarvolla ja kahmi levypalloja 8,6:n keskiarvolla. Koripallotähti valittiin viime vuonna maailman parhaan koripalloliigan NBA:n tähdistöotteluun sekä vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi. Tähdistöottelussa Lauri pelasi avausviisikossa.
Jyväskylässä HoNsUn kasvatti Markkanen heitti jo lapsena palloa pihalla sijainneeseen koriin - myös jopa pakkassäällä. Hän ryhtyi keskittymään koripalloon 14-vuotiaana, jolloin myös harjoittelumäärät alkoivat kasvaa. Voidaan sanoa, että Laurin ura NBA:ssa on tulosta kovasta ja määrätietoisesta harjoittelusta. Hän on pikkupojasta asti osoittanut valtavaa tahtoa harjoitteluun ja treenaamiseen. Nämä viestit sinnikkyydestä ja harjoittelun tärkeydestä varmasti kaikuvat tänäkin päivänä Jyväskylässä hänen nimeään kantavassa Lauri Markkasen koriskoulussa.
Vuoden Paraurheilija: Inkki Inola ja opashiihtäjä Arttu Kaario
Perustelut: Inkki Inola saavutti yhdessä oppaansa Arttu Kaarion kanssa Maastohiihdon Maailman Cupin kokonaiskilpailun toisen sijan. Kyseessä oli Inolan uran ensimmäinen maailmancupin kokonaiskilpailun palkintosija.
Elämänura-palkinto: Liikuntateknologian professori emeritus Heikki Rusko
Perustelut: Heikki Rusko on fysiologisen huippu-urheilututkimuksen ja valmennukseen liittyvän testaamisen suomalainen edelläkävijä. Hänellä on ollut erittäin merkittävä akateeminen ura. Liikuntateknologian apulaisprofessorina Rusko työskenteli vuodet 1978–1998 sekä sen jälkeen liikuntateknologian professorina vuoteen 2007.
Akateemisen uransa ohella Rusko tuotti ja sovelsi tutkimustietoa erityisesti huippu-urheilun tarpeisiin. Varsinkin maastohiihdossa hyödynnettiin Ruskon osaamista. Yhdessä Heikki Kantolan kanssa Rusko kirjoitti hiihtovalmennuksen perusteoksen Sykettä ladulle, joka valittiin Vuoden urheilukirjaksi 1985.
Yksi Ruskon tutkimustietoon perustuvia valmennuksen osa-alueita oli kestävyys- ja voimavalmennuksen yhdistäminen. Hiihtopiireissä tunnettiin 1980-luvulta alkaen ”ruskot”.
Toinen keskeinen alue Ruskon tutkimuksissa oli korkean paikan harjoittelun vaikutukset sekä niihin liittyvät tekniset ratkaisut, kuten alppimajat ja -teltat sekä kannettavat vuoristoharjoittelulaitteet.
Sykemittauksen kehittäjänä ja hyödyntäjänä Rusko on niin ikään kuulunut edelläkävijöihin.
Ruskon johdolla ja hänen suunnitelmiensa pohjalta vuonna 1980 aloitti toimintansa nykyisin Huippu-urheilun instituuttina tunnettu KIHU. KIHUn johdossa Heikki Rusko toimi aina vuoteen 2003 saakka.
Heikki Rusko oli myös yksi Firstbeatin perustajista ja pitkäaikainen hallituksen jäsen. Firstbeatin tuotteet perustuvat suurelta osin hänen tutkimuksiinsa.
Vuoden keskisuomalainen urheiluseura: Jämsän Retkiveikot
Perustelu: Jämsän Retki-Veikot on tehnyt suunnistuksessa erinomaista työtä etenkin junioripuolella jo vuosien ajan. JRV on loistanut useana vuonna Nuorten Jukolassa ja seuran suunnistajat ovat menestyneet erinomaisesti nuorten sarjoissa kansainvälisiä arvokisoja myöten. Kesällä 2023 upean juniorityön hedelmiä päästiin poimimaan jo aikuistenkin arvokisoissa, kun seuran suunnistaja Inka Nurminen oli mukana Suomen joukkueessa, joka nappasi Italiassa EM-pronssia sprinttiviestissä. Mitali oli Suomen historian ensimmäinen tässä kilpailumuodossa.
Vuoden valmentaja: Juha Tanskanen
Perustelut: Juha työskentelee valmentajana USA:n miesten telinevoimistelumaajoukkueessa, yhdessä maailman kovimmista voimistelujoukkueista. Vuonna 2023 USA joukkue voitti MM-kisoissa pronssia. Juha Tanskanen on Jyväskylän Voimistelijoiden kasvatti. Hän oli urheiluaikanaan Suomen ykkösvoimistelija ja voitti lukuisia Suomen mestaruuksia sekä nuorten että miesten sarjoissa. Ura jatkui arvostelutuomarina ja ammattivalmentajana. Jyväskylän Monitoimitalon maisemat vaihtuivat omaan voimistelusaliin USA:ssa, missä Juha on tehnyt vakuuttavaa jälkeä sekä tuomarina, että valmentajana.
Vuoden nuori urheilija: tankotanssija Heta Kiljunen
Perustelut: Hetan saavutuksena vuonna 2023 oli Tankotanssin MM-pronssi. Nuoren urheilijan MM-mitali naisten sarjassa on kova saavutus. Positiivinen Heta tuo lajille myönteistä näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Huipulla urheilun lisäksi hän toimii myös lajin ohjaajana, valmentajana ja koreografina.
Vuoden joukkue: Jyväskylän Pallokerhon edustusjoukkue
Perustelut: Jyväskylän Pallokerho nousi kansalliseen liigaan. Joukkue ei hävinnyt kauden aikana ainuttakaan sarjaottelua jalkapallon Ykkösessä. JyPK voitti kauden 24 sarjapelistään 19 ja pelasi viidesti tasan. Joukkueen maaliero oli peräti 69-10.
Vuoden nuorisourheiluseura: Voimistelu ja Urheiluseura Urho
Perustelu: Voimistelu ja Urheiluseura Urho on monilajinen urheiluseura, jossa lapset ja nuoret pääsevät harrastamaan hiihtoa, jalkapalloa, jääkiekkoa, koripalloa, painia, salibandya, taitoluistelua ja yleisurheilua. Toiminta on kasvanut ja monipuolistunut viime vuosien aikana. Seura on vaikuttava liikuttaja toimintaympäristössään, sillä tilastokeskuksen mukaan Äänekosken Suolahdessa on 377 lapsitaloutta ja niistä seura on saanut toimintaansa ja jäsenikseen peräti 298 lasta. Kaikkiaan seurassa on 817 jäsentä. Vuoden nuorisoseura liikuttaa siis vahvasti myös aikuisia. Seuran omat aikuisurheilijat ja -joukkueet innostavatkin lisää lapsia mukaan seuran toimintaan.
Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Essi Kumpulainen, Jaguars Spirit Athletes
Essi Kumpulainen toimii cheerleadingin ammattivalmentajana. Hän valmentaa naisten edustusjoukkueen lisäksi 11-14- vuotiaiden kilpajoukkuetta Merkuriusta ja toimii seuran harrastekoordinaattorina. Essi on toiminut Merkuriuksen valmentajana vuodesta 2016 saakka. Essi alias Esko on yksi JSA:n pidetyimmistä valmentajista etenkin lasten ja nuorten parissa ja hän on merkittävä osa JSA:n identiteettiä. Esimerkki tästä on Essin järjestämät yksityisvalmennukset ja seuran tapahtumat, jotka vetävät aina todella hyvin osallistujia. Essi käy vetämässä aktiivisesti myös erilaisia lajikokeiluita esimerkiksi kouluilla ja hän pystyy heittäytymään, vaikka päiväkoti-ikäisten valmennukseen!
Essin valmennustyylin ytimessä on ihmislähtöinen valmennus. Hän on innostava ja kannustava valmentaja, joka jaksaa tsempata harrastajia ja urheilijoita jokaisessa tilanteessa. Essi on monelle JSA:n harrastajalle ja urheilijalle turvallinen aikuinen, jolla voi kertoa niin ilot kuin surutkin. Essi on elävä esimerkki sykkivästä seurasydämestä ja kasvusta nuoresta lajin harrastajasta seura-ammattilaiseksi.
Vuoden seuratoimihenkilö: Esa Harlin, Konneveden Urheilijat
Perustelut: Konneveden Urheilijoiden puheenjohtajuuden lisäksi Esa Harlin toimii yli lajirajojen yhteistyössä eri seurojen kanssa erityisesti kestävyyslajien parissa. Esan osaaminen on suomen kärkiluokkaa tulospalvelun hoitamisessa. Hän on auttanut useampia keskisuomalaisia urheiluseuroja kilpailutapahtumien järjestämisessä tulospalvelun osalta. Esan rauhallinen luonne on omiaan tässä tarkkuutta vaativassa tehtävässä. Hän tarttuu tehtäviin innokkaasti, on sitten kyse lasten Hippo -hiihdoista tai lajin SM -kisoista.
Vuoden lasten liikuttaja: Keurusjumppa ry
Perustelut: Keurusjumppa on rakentanut keskeiselle paikalle kaupunkia jumppahallin. Halli on jo vuosien ajan tarjonnut erinomaiset puitteet kehohallinnan ja perusliikuntataitojen opetteluun sekä myös vaativimpien telinevoimistelutaitojen harjoitteluun. Keurusjumpan tarjoamat hyvät olosuhteet, päiväkotien ja koulujen henkilökunnalle järjestämät koulutukset sekä seuran organisoimat tapahtumat mahdollistavat jokaisen keuruulaisen tytön ja pojan kehittää motorisia taitojaan. Taitoja, jotka luovat perustaa elinikäiselle liikunnalliselle elämäntavalle. Voisikin todeta, että vastaavanlaisia olosuhteita, toimintaa ja osaamista tarvitaan kaikissa Suomen kunnissa.
Maakunnallinen urheiluteko: TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team - rallitallin maailmanmestaruus
Perustelut: Rallitiimi on tuonut erinomaista näkyvyyttä ja tunnettuutta maakunnalle niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Se on luonut työpaikkoja paikallisille ja työllistää paikallisia alihankkijoita. Tiimi motivoi ja innostaa uusia nuoria moottoriurheilun pariin. Kuljettajat ja kartturit ovat erinomaisia esimerkkejä nuorille.
Jokeri-palkinto: Eemil Helander sekä postuumisti hänen valmentajansa Ari Nummela, urheilija – valmentaja yhteistyöstä.
Perustelut: Eemilin ja Arin yhteistyö on ollut esimerkillistä. Urheilija ja valmentaja kunnioittavat toisiaan ja heidän välilleen on syntynyt erittäin luottamuksellinen yhteistyö. Kymmenvuotisen yhteistyön tuloksina mm. EM U23 -sarjan hopeamitalin 5000 metrillä ja Kalevan kisojen voitto samalla matkalla.
Jokeri-palkinto on 500 euron arvoinen hyväntekeväisyyspalkinto. Eemil haluaa osoittaa Jokeri-palkinnon Suomen Urheilun tukisäätiön alle perustettuun Urheilututkimusrahastoon. Rahaston tavoitteena on kasvattaa ja edistää suomalaista urheilututkimusta.
LAJIEN URHEILUTEOT:
Hiihto:
Vuoden urheiluteko: Verneri Poikosen hiihtomenestys
Perustelut: Kultaa maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprinteissä Lake Placidin universiadeissa 2023 sekä Maailman Cup sprintti Falun 12. (vapaa).
Jalkapallo ja futsal:
Vuoden urheiluteko: Kampuksen Dynamo - viides peräkkäinen Suomen mestaruus
Perustelut: Kampuksen Dynamo saavutti viidennen peräkkäisen futsalin Suomen mestaruuden. Menestystä on tullut myös Euroopassa, sillä viime vuosien suoritukset ovat nostaneet KaDy:n UEFA:n Mestarien Liigan seurajoukkue-rankingissa sijalle 20. Tämä takasi suoran paikan Mestareiden liigan Main Roundille kuluvalla kaudella.
Jääkiekko:
Vuoden urheiluteko: Jyrki Seivo; Lasten ja nuorten liikunnan edistäminen ja seuratoiminnan kehittäminen
Perustelut: Jyrki "Jyrä" Seivo on tehnyt pitkään ansiokasta työtä lasten ja nuorten liikunnan edistämisen puolesta. Jyrä auttaa seuroja rekrytointivaiheen ja ruohonjuuritason toiminnan kehittämisessä ja ohjaa seuroja laadukkaan Leijonakiekkokoulutoiminnan ylläpitämisessä.
Lentopallo:
Vuoden urheiluteko: Petäjäveden Petäjäisten kaksosten, Sanni ja Matias Siika-ahon nousu ja menestys lentopallon Suomen huipulla
Perustelut: Molempien lentopalloura alkoi syksyllä 2014 Petäjäveden Petäjäisissä, josta he siirtyivät JyväsLentikseen kaudella 2018-19. Nuorista näkyy, että salilla on oltu ja viihdytty, harjoiteltu on vakavasti mutta ei vakavana, vaan hymyssä. Molemmat tunnetusti todellisia joukkuepelaajia ja he ovat valtakunnan eliittiä ikäluokassaan. Kaksoset käyvät nyt koulua ja harjoittelevat Lentopalloliiton Kuortaneen valmennuskeskuksessa, mutta heidän kotinsa ja sydämensä on edelleen Keski-Suomessa, Petäjävedellä ja Kuohulla.
Paraurheilu:
Vuoden urheiluteko: Tikkakosken Tikka Sisu Paraicehockey joukkueen parajääkiekon SM -kulta
Perustelut: Tikkakosken Tikan SISU Paraicehockey joukkue voitti parajääkiekon Suomen mestaruuden riemukkaasti kotijäällä, Tikkakosken jäähallissa pelatussa liigan päätösturnauksessa.
Pesäpallo:
Vuoden urheiluteko: Jyväskylän Kiri & Kirittäret Junioreiden lisenssikehitys
Perustelut: Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna Suomen viidenneksi suurimmaksi pesäpalloseuraksi. Toimintaa on 2-3-vuotiaiden Naperoliikkarista alle 19-vuotiaiden Nuorten Superpesikseen asti. Kuudessa vuodessa alle 12-vuotiaiden lisenssimäärä on noussut 35:stä 388:aan. Kokonaislisenssimäärä vuonna 2023 oli 462.
Vuoden Olosuhdeteko: Jyväskylän Pesäpallostadion.
Perustelut: Kaupungin rakennuttama stadion tarjoaa mahtavat puitteet lajille, kaupungin pesäpalloseuroille ja pesäpalloyleisölle. Pesäpallostadion mahdollistaa ensi kesänä myös Itä-Länsi tapahtuman toteutuksen Jyväskylässä.
Rastsastus :
Vuoden urheiluteko: Hevosurheilun kauden komeetta Jarkko Mäkinen
Perustelut: Jarkko nousi lyhyessä ajassa Valjakkoajossa oman ikäluokan kärkikahinoihin ja pääsi edustamaan Suomea PM kilpailuihin.
Vuoden nuori menestyjä: Linda Lampinen
Perustelut: Linda on jo vuosia kilpaillut Matkaratsastuksessa oman ikäluokan huipulla ja tänä vuonna pääsi edustamaan Suomea ensimmäisen kerran MM-kilpailuihin.
Salibandy:
Lajin edistämistyö-palkinto: Markku Sundvall
Perustelut: Markku on Keski-Suomen Salibandyerotuomarit ry pitkäaikainen toimija, kouluttaja ja erotuomariasettelija. Monen vuosikymmenen kokemus ja työ salibandyn parissa on näkynyt niin erotuomareiden kuin pelaajien keskuudessa kunnioituksena.
Vuoden Seuratoimija: Ilmari Pitkänen
Perustelut: ”Impo” on valmentanut Happeen juniorijoukkueita useita kausia oman työnsä ohella. Pitkäjänteinen työ on tarjonnut erinomaisen ympäristön nuorille salibandynpelaajille kasvaa ja kehittyä kohti salibandyn huippua.
Suunnistus:
Vuoden urheiluteko: Inka Nurminen
Perustelut: Historiallinen EM-pronssimitali sprinttiviestistä. Mitali oli Suomen ensimmäinen arvokisamitali sprinttiviestistä. Inka suunnisti joukkueen aloitusosuutta. Lisäksi Inka voitti kuluneella kaudella myös mm. Sm-kultaa sprintistä ja opiskelijoiden MM-hopeaa niin ikään sprintistä.
Tanssi:
Vuoden urheiluteko: Venla Oikarinen ja Ada Kangasniemi, Performing Arts duo
Perustelut: Pari sai Aikuiset 1 luokassa SM pronssia Performing Arts luokassa 20 urheilijan joukosta, mikä on paras sijoitus Keski-Suomessa Suomen Tanssiurheiluliiton lajeissa. Aikuiset 1 luokassa kilpailijat ovat vähintään 17 vuotta.
Tennis:
Vuoden Urheiluteko: Jyväskylän Tennisseura / Finnish Tour -kisajärjestäminen
Perustelut: Jyväskylän Tennisseura järjesti laadukkaan Suomen korkeimman tason TEHO Finnish Tour -osakilpailun Jyväskylän Tenniskeskuksessa keväällä 2023. JTS tekee talkoovoimin erinomaista työtä; kisassa huomioitiin erityisesti yleisö katsomojen, tiedotuksen kuin palveluiden osalta. Tapahtuma palkittiin myös vuoden kansallisena kilpailuna Tennisgaalassa.
Voimistelu:
Vuoden urheiluteko: Jämsän Naisvoimistelijoiden lasten ja nuorten toiminta
Perustelut: Jämsän Naisvoimistelijat on kasvattanut lasten harrastaja- ja jäsenmääriä, vaikka paikkakunnan lasten asukasmäärä on vähentynyt viime vuosina. Lapsijäseniä on seurassa 250. Seura on panostanut lasten voimisteluun ottamalla uuden lajitoiminnan Akrobatiavoimistelun mukaan seuran tarjontaan. Seura on kehittänyt erinomaisesti ja Voimisteluliiton strategian mukaisesti lasten voimistelutoimintaa.
Yleisurheilu:
Vuoden urheiluteko: Ari Nummelan ja Eemil Helanderin yhteistyö
Perustelut: Heidän yhteistyönsä huipentui U23-EM-hopeaan 5000 metrillä Espoossa. Molemmista henkilöistä huokuu poikkeuksellinen periksiantamattomuus erittäin vakavassa tilanteessa.
TUL:
Vuoden urheiluteko: Suolahden Urhon järjestämä Halloweenkävely
Perustelut: Kymmenettä kertaa järjestetty Halloweenkävely keräsi tänä vuonna yli 1700 kävijää. Halloweenkävely on kasvanut vuosi vuodelta. Tapahtumassa kuljetaan n. kolmen kilometrin kävelyreitti, jonka varrelle on rakennettu halloweenteemaisia koristeluita. Tapahtuma on toteutettu talkoovoimin. Paikan päälle on tullut kävijöitä ympäri Keski-Suomen, ja vakiintuneita kävijöitä on paikalla vuosittain myös kauempaa. Tapahtuma on erinomainen osoitus pienen paikkakunnan yhteisöllisyyden voimasta, joka seuran ympärillä on. Tapahtuma on ottanut paikkansa kaupunkilaisten kalenterissa liikuttaen lapsiperheitä helposti saavutettavassa matalan kynnyksen ulkoliikuntatapahtumassa.
ERIKOISPALKINNOT:
Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -kunniamaininta: Kannonkosken kunta
Perustelut: Kannonkosken kunta on tarttunut kiitettävällä tavalla Harrastamisen Suomen mallin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kunnassa on vastuullisella tavalla kuunneltu nuorten harrastustoiveita ja haluttu toteuttaa realistiset toiveet. Pienessä kunnassa kasvukeskuksien ulkopuolella ei ole ”jätetty kiveäkään kääntämättä”, jotta tarvittavat ohjaajat saadaan. Lisäksi kunnassa on oivallisella tavalla tiedostettu paikallisten olosuhteiden erityispiirteet esim. tekemällä tiivistä yhteistyötä Nuorisokeskus Piispalan kanssa.
Gasum Lasten ja nuorten Tähtiseura - kannustuspalkinto: Salibandyseura O2- Jyväskylä
Onnenpantti Lasten ja nuorten Tähtiseura- kannustuspalkinto: Palokan Ilo, Voimistelu ja liikunta sekä Voimistelu ja urheiluseura Urho ry
KUNTIEN LIIKUNTATEOT:
Hankasalmi:
Liikuntateko: HaKoPo:n jalkapallotoiminnan käynnistäminen
Perustelut: Jalkapallosta innoittuneet paikalliset nuoret aikuiset perustivat kevättalvella 2023 Hankasalmelle HaKoPo-jalkapallojoukkueen (Hankasalmen Kovat Pojat) yleisseura Hankasalmen Hangan yhteyteen. Kesällä 2023 HaKoPo osallistui Mikkelin alueen harrasteliigat ry:n (MAHL) Rautaliigaan. Ikärakenteeltaan nuoren joukkueen toimintaa leimasi valtaisa innostus ja iloinen ilme. Kuulumiset ja edesottamukset välittyivät raikkaalla viestinnällä laajalle seuraajajoukolle. Pelejä oli mahdollista jopa seurata livestreamauksen välityksellä.
Jo kesäkauden aikana HaKoPo käynnisti edustusjoukkueen pelaajien ohjaaman junioritoiminnan. Talvikaudella 2023–2024 kahdessa HaKoPo:n junioriryhmässä harrastaa viikoittain noin 30 iältään 9–15-vuotiasta hankasalmelaista poikaa ja tyttöä. HaKoPo:n toiminta on synnyttänyt Hankasalmelle jalkapallokulttuurin vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen ja on merkittävällä tavalla vaikuttamassa paikallisiin liikuntaharrastusmahdollisuuksiin.
Joutsa:
Liikuntateko: Sanni Nyberg
Perustelut: Sanni Nyberg on aktivoinut hienosti kaiken ikäisiä joutsalaisia liikunnan pariin. Ohjaajana ja liikuntaneuvojana hän on iloinen ja kannustava, moni on löytänyt liikunta- ja kuntosalikipinän hänen ohjauksensa ansiosta.
Jyväskylä:
Liikuntateko: Liukulajien yhteistyö
Perustelut: Liukulajien yhteistyö alkoi pienimuotoisena syksyllä 2022. Keväällä 2023 se kasvoi merkittäväksi talvilajien väliseksi yhteistyöksi, joka on poikinut paitsi loistavaa harrastustoimintaa lapsille, myös ainutkertaista lajirajat ylittävää yhteistyötä valmentajien sekä eri lajien vanhempien kesken. Syksyllä 2023 alkoi uudenlainen liukulajikoulu, jossa pääsee talven mittaa harrastamaan monipuolisesti eri talvilajeja. Lisäksi liukulajiyhteisö tiivistää entisestään yhteistyötä palkkaamaan yhteinen juniorikehittäjä vuoden 2024 alusta.
Jämsä:
Liikuntateko: Matti Huikuri, talkoileva latumestari
Perustelut: Matti Huikuri on hoitanut Jämsässä Kerte-Palsinan kyläyhdistyksen ylläpitämää latuverkostoa omalla kalustollaan yli 20 vuoden ajan. Hän on pitkäaikaisella ja ansiokkaalla vapaaehtoistyöllään edistänyt talviliikuntaharrastusta ja luonut sille toimintaedellytyksiä.
Kannonkoski:
Liikuntateko: Tarja Alainen, kaikenikäisten kannonkoskisten monipuolisen liikuntaharrastuksen edistäminen
Perustelut: Tarja Alainen on työssään nuoriso- kulttuuri- ja hyvinvointivastaavana edistänyt kaikenikäisten kannonkoskisten monipuolista liikuntaharrastusta. Työssään hän on onnistunut hankerahoituksen hakijana ja ohjaajien etsijänä sekä toiminut myös itse innostavana ohjaajana.
Karstula:
Liikuntateko: aktiivinen ohjaaja Aulis Kukkonen
Perustelut: Pitkän linjan ja monen lajin liikuntaharrastusten mahdollistaja, joka viimeisten vuosien aikana on herättänyt henkiin judo-harrastamisen Karstulassa. Aktiivinen ohjaaja ja nuorison kasvattaja liikuntaharrastuksien muodossa.
Keuruu:
Liikuntateko: Keskusurheilukentän peruskorjaus - Erkki Virkalahden työpanos
Perustelut: Keuruun keskusurheilukentän peruskorjaus suoritettiin v. 2022-2023 aikana. Kentän käyttö nousi ja monipuolistui merkittävästi remontin jälkeen. Itse urheilukentän lisäksi kentän yhteyteen rakennettiin Keskimaan "Ilo auttaa" -lahjoituksella todella suosittu ulkokuntosali. Liikuntapaikkamestari Erkki Virkalahden sitoutuminen ja asiantuntemus oli keskeisessä asemassa koko hankkeen onnistumiselle sekä suunnittelu ja toteutusvaiheessa.
Kinnula:
Liikuntateko: latujen kunnossapitäjä Kyösti Vasalampi
Perustelut: Kyösti Vasalampi on latuja ajamalla ja niiden kunnossa pidolla hiihdättänyt kinnulalaisia tuhansia kilometrejä.
Kivijärvi:
Liikuntateko: Ossi Hämäläinen
Perustelut:Ossi Hämäläinen on useana vuonna ajanut Kivijärven isolle puolelle jäälle kävelyreitin ja viime vuosina latujakin (4,2 kilometriä ja 8 kilometriä) kuntalaisten iloksi. Hämäläinen on myös tiedottanut reiteistä Facebookissa, Kivijärvi-ryhmässä. Ladut ovat olleet kuntalaisten, mökkikyläläisten ja muiden lomailijoiden vapaassa käytössä.
Konnevesi:
Liikuntateko: Aktiivinen ja esimerkillinen liikkuva eläkeläispariskunta Sanna ja Pekka Tiihonen
Perustelut: Sanna ja Pekka ovat ihania, aktiivisia ja auttavaisia eläkeläisiä. He osallistuvat innolla kaikkeen liikunnalliseen toimintaan ja ovat aina hyvin kiitollisia siitä mitä järjestetään.
Kyyjärvi:
Liikuntateko: Metsolahiihto
Perustelut: Metsolahiihto on iloinen ja lämminhenkinen, vuosittain järjestettävä liikuntaa ja hyvinvointia edistävä koko kylän tapahtuma. Sen järjestelyistä, innovatiivisesta viestinnästä ja laduista on vastannut Kumpulan Kyläseura. Metsolahiihtoon osallistujat pääsevät nauttimaan Lapin Sormen lappimaisesta maisemasta ja kiireettömästä hetkestä luonnon keskellä.
Laukaa:
Liikuntateko: Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistysten avoimet perheliikuntavuorot
Perustelut: MLL Laukaan ja MLL Vihtavuori-Leppävesi paikallisyhdistykset järjestävät Laukaan kolmessa taajamassa kaikille avoimia ja maksuttomia perheiden liikuntavuoroja. Vuorot järjestetään Laukaan kirkonkylän, Vihtavuoren ja Leppäveden liikuntasaleissa. Vuoroilla käy liikkumassa kymmeniä perheitä joka viikko ja toiminnan tavoittavuus on laajaa. MLL:n vapaaehtoiset huolehtivat vuorollaan ovien avaamisen ja sulkemisen, ohjaavat osallistujia yhdessä rakentamaan liikuntapisteet ja huolehtivat yleisesti vuorojen sujuvuudesta. Liikuntavuorot ovat tärkeitä yhteisöllisen kokoontumisen, vertaistuen ja yhteisen liikkumisen paikkoja. Vuoroilla touhuavat yhdessä monenikäiset lapset ja aikuiset. MLL:n liikuntavuoroista on tullut perheiltä hyvää palautetta ja ne on koettu juuri sellaiseksi toiminnaksi, jota tänä aikana tarvitaan.
Luhanka:
Liikuntateko: Antti Aro
Multia:
Liikuntateko: Juho Jurvanen, Moottorikelkka enduro/sprint
Perustelut: Juho on tuonut omaa lajiaan esille ja toiminut hyvänä esikuvana nuoremmille, kuinka voi saavuttaa jotain suurta, kun jaksaa tehdä töitä asioiden eteen. Juholla on hienoja kisasuorituksia takana ja niistä palkintona useampia SM mitaleja.
Muurame:
Liikuntateko: Muuramen Voimistelu- ja urheiluseura Yritys ry:n lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisänneet toiminnot
Perustelut: Seura on v. 2023 aikana toteuttanut useita erilaisia lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lisänneitä kokeiluita ja toimintoja sekä kehittänyt seuran toimintaan uusia käytänteitä. Erityismainintana soveltavan liikunnan lasten ja nuorten kerhot. Uusilla toiminnoilla seura on vahvistanut entisestään muuramelaisten lasten ja nuorten oikeutta mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastamiseen.
Petäjävesi:
Liikuntateko: Iida Lehtomäki, Frisbeegolfin FJ18-luokan Euroopan mestaruus
Perustelut: 14-vuotias Iida Lehtomäki on noussut nopeasti frisbeegolfin kansainväliselle huipulle. Muutaman vuoden aktiivisen harjoittelun jälkeen hän on saavuttanut FJ15-luokan Suomen mestaruuden lisäksi FJ18-luokan Euroopan mestaruuden.
Pihtipudas:
Liikuntateko: liikunta-aktiivi Markku Kananen
Perustelut: Markku on toiminut Pihtiputaan kunnan palveluksessa 40 vuotta ja vastannut ulkoliikuntapaikkojen kunnosta kuntalaisten liikkumisen hyväksi. Lisäksi hän toimii aktiivisesti liikuntajärjestöissä ja -tapahtumissa.
Saarijärvi:
Liikuntateko: Mannilan kuntoportaat, jonka rakennusprojektin toteutti Pohjoisen-Keski-Suomen ammattiopiston Saarijärven toimipaikan rakennusosaston oppilaat, Lions club Saarijärvi Palvasalmi ja Lions club Saarijärvi.
Perustelut: Mannilan kuntoportaiden rakennusprojekti on upea osoitus toimijoiden välisestä yhteistyöstä. Lions clubien tahto tehdä hyväntekeväisyyttä yhdistettynä Poken opiskelijoiden intoon tarttua rakennusprojektiin toteuttavana tahona loi kuntalaisille uuden liikuntapaikan jo suositun kuntoradan läheisyyteen.
Toivakka:
Liikuntateko: Toivakan Rivakan Cheerleading-kerho, ohjaajana Vilma Muurainen
Perustelut: Vilma on ohjaajana taitava ja kerho on ollut erittäin pidetty. Alaluokkalaisille suunnattu kerho on innostanut myös vähän liikkuvia lapsia liikkumaan vuonna 2023.
Uurainen:
Liikuntateko: Uuraisten Raiku, Lentopallo
Perustelut: Uuraisten Raikulla on lentopallotoimintaa kaiken ikäisille. Raiku on aloittanut lentopallon junioritoiminnan. Junioreissa kaksi joukkuetta osallistuu Tiikeri-sarjaan.
Viitasaari:
Liikuntateko: Mannerheimin Lastensuojeluliiton perheliikunta
Perustelut: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Viitasaaren osaston järjestämä, viikottain toistuva peuhuvuoro on tarjonnut monipuolista liikuntaa perheen pienimmille yhdessä vanhempien kanssa. Toiminta on osaltaan luonut pohjaa liikunnalliselle elämäntavalle ja edistänyt sosiaalista kanssakäymistä nuorten perheiden arkeen. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on liikuttanut väkeä myös järjestämällä laskettelukeskuksella koko perheen Musamäki-tapahtumia.
Äänekoski:
Liikuntateko: HuimaUrho edustusjalkapallon nousun kolmosdivisioonaan
Perustelut: HuimaUrho teki seutukunnan jalkapallolle upeaa työtä nousemalla nelosesta kolmosdivariin. Kahden entisen vastustajan yhdistyminen ei ole käynyt täysin kivuttomasti ja ristiriitojakin matkalle on mahtunut, mutta ne eivät ole menoa haitanneet. Jalkapallo kiinnostaa Äänekoskella tällä hetkellä enemmän kuin vuosikausiin ja osaltaan kiitos kuuluu Keski-Suomen parhaille harjoitteluolosuhteille. Toiminta on myös alkanut kantaa hedelmää, kun vuosittain saadaan edustukseen lisää omia junioreita. HuimaUrhon some-tiimi tekee myös äärettömän hienoa työtä näkyvyyden eteen.
Lisätietoa:
Keski-Suomen Liikunta ry
Aluejohtaja Petri Lehtoranta
petri.lehtoranta(at)kesli.fi
p. 050 533 3858