Mimosa Jallow on vuoden 2018 keskisuomalainen urheilija!

25.1.2019

Keski-Suomen Liikunta ry valitsee vuosittain vuoden keskisuomalaisen urheilijan sekä palkitsee myös muita urheilun ja liikunnan sektorilla kunnostautuneita henkilöitä sekä urheiluseuroja Keski-Suomen Urheilugaalassa, jossa nostetaan esiin sitä osaamista, mitä keskisuomalainen urheilu- ja liikuntakulttuuri pitää sisällään. Juhla kerää yhteen maakunnan urheilijat, asiantuntijat sekä päätöksentekijät. Tämän vuorovaikutuksen toivotaan olevan moottorina yhteisten, maakunnasta kumpuavien näkemysten aikaansaamiseksi ja maakuntahengen kasvattamiseksi.

 

Vuoden 2019 Keski-Suomen Urheilugaala pidettiin Paviljongissa Jyväskylässä perjantaina 25. 1. klo 19.00

Alla kaikki juhlassa palkitut:

Kuntien vuoden liikuntateot:

 

Hankasalmi:  Häähnintupa ja Häähninmäen ympäristön maastopyöräilyreitit / Pekka Rossi

Perustelut: Pekka Rossi on aktiivinen ja yhteistyökykyinen ulkoliikunnan edistäjä, kehittäjä ja järjestötoimija. Hänen toimintansa näkyy panostuksena Häähnintuvan ylläpitoon, toimintaan ja aina vain laajenevaan Häähninmäen ympäristöön polkuineen.

Hän on Häähnintuvan vastuuhenkilö ja huolehtii mm. 30 km talvipolkujen luonnista ja aukipidosta, polkujen teosta Häähninmäen ympäristöön sekä polkuverkoston luomisesta Häyrylänrannasta Revontuleen. Pekka on saanut myös Suomen Ladun valtakunnallisen tunnustuksen aktiivisesta toiminnastaan Häähninmäen alueen aktiivisena kehittäjänä ja ulkoliikunnan edistäjänä.

Joutsa: seuravalmentaja Mika Sirkka

Perustelut: Seuravalmentaja Mika Sirkka on toiminut Joutsan Pommissa aktiivisesti, ohjannut ja valmentanut yleisurheilussa Joutsassa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on hoitanut seuran yleisurheilun toiminnanohjauksen, osallistunut leireille, kilpailuihin ja seuratoimintaan. Hän näyttää esimerkkiä muille ja suhtautuu erittäin positiivisesti nuoriin ja liikuntaan yleisesti.

Jyväskylä: Kurkocup

Perustelut: Kurkocup on Suunta Jyväskylän, Vaajakosken Terän sekä muiden keskisuomalaisten suunnistajien järjestämä jokasyksyinen yösuunnistusaiheinen kilpailujen sarja, jonka kurkokilpailut järjestetään pääosin pimeässä metsässä. Kilpailuja on joka syksy vähintään 10kpl ja se kokoaa Jyväskylän-alueen suunnistajat yhteen. Cupista löytyy ratoja kaikenikäisille ja kävijämäärät ovat hienoja joka kerta. Usein pyöritään lähemmäs sadassa suunnistajassa. Kurkocup on liikuttanut jyväskyläläisiä jo vuodesta 1998 lähtien ja sitä odottaa jokainen suunnistaja heti kun pimeys alkaa laskeutua. Vuosi 2018 oli Kurkocupin 20. toimintavuosi. Kurkocup, tämä hyvän mielen ”pimeä” liikuttaja palkitaan vuoden 2018 jyväskyläläisenä liikuntatekona.

Jämsä: Jämsän Retki-Veikkojen kuntorastitoiminta

Perustelut: Jämsän Retki-Veikkojen järjestämät Jämsän Seutu -kuntorastit on perinteikäs, merkittävä ja täysin seuran omana talkootyönä järjestetty laadukas kuntourheilutapahtumasarja. Vuonna 2018 kirjattiin kauden 28 kuntorastitapahtumassa huikeasti yhteensä lähes 5000 suoritusta.

Suurin osa kuntorastien osallistujista on kuntoliikkujia, jotka löytävät iloa ja haastetta arkeen omaa suunnistus- ja kuntotasoa vastaavilta suunnistusradoilta. Yksi lajin hienouksista on se, että ison osan osallistujista muodostavat kokonaiset perheet; onhan ratavalikoimassa jopa alle kouluikäisille lapsille sopivia rastireittiratoja ja toisaalta vaikkapa huippusuunnistajille sopivia vaikeita, pidempiä ratoja. Hyvin erilaisilla taustoilla ja lähtökohdilla voidaan mainiosti liikkua rintarinnan ja kokea upeaa yhteisöllisyyttä.

Kannonkoski: Heidi Reimanin liikunnan kehittämistyö Kannonkoskella

Perustelut: Heidi aloitti alkuvuodesta Piispalan ja kunnan yhteisenä hyvinvointivastaavana ja on omalla iloisella otteellaan kehittänyt Kannonkosken liikkumisen mahdollisuuksia ja innostanut erityisesti ikäihmisiä monipuolisen liikunnan pariin.

Karstula: aktiiviliikkuja Hannu Patamaa

Perustelut: Esimerkillinen liikunnan harrastaminen

Keuruu: Keupa Ht Mestismestaruus

Perustelut: Keupa Ht :n historiallinen Mestis voitto oli torijuhlineen hieno, sykähdyttävä ja ainutlaatuinen tapahtuma. Tämä "Ihmisten joukkue" ja nämä "Tarinan mestarit" liikuttivat mestaruustaiston tiimellyksessä ja voiton huumassa keuruulaisiakin monin eri tavoin.

Kinnula: Vuoden liikkuja Eija Ruuska

Perustelut: Aikuisiällä himoliikkujaksi. Juokseva, hiihtävä, vaeltava ja kuntosalilla käyvä malliesimerkki siitä, että liikunta on lääke. Liikunnan avulla lääkkeet pois.

Kivijärvi: Sami Halt

Perustelut: Kokosi Heitjärven kylätalon yläkertaan omista välineistään monipuolisen kuntosalin. Sali on kaikkien kyläläisten käytössä pientä maksua vastaan

Kyyjärvi: Hannu Kalliojärven lentopallojoukkueen valmennustyö

Perustelut: Hannu Kalliojärvi on pitkäaikaisesti ja hyvin sitoutuneesti valmentanut Kyky-Betset lentopallojoukkuetta. Lentopallosta on tullut hyvin suosittu harrastus Kyyjärvellä, niin pelata kuin kotijoukkueen pelejä katsella. Kalliojärvi on edistänyt myös kansainvälisyyttä hankkimalla pelaajia eri maista.

Luhanka: Luhangan Väreen yöjuoksutapahtuma

Perustelut: Luhangan Väre on järjestänyt pitkään jokakesäisen yöjuoksutapahtuman Luhangan kirkonkylällä.

Muurame: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perheliikuntavuoro

Perustelut: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Muuramen paikallisyhdistys on useita vuosia järjestänyt viikoittaista perheliikuntavuoroa lapsiperheille. Perheliikuntavuoro on kaikille avoin ja maksuton, ensisijaisesti 0-12-vuotiaille lapsille vanhempineen tarkoitettu liikuntamahdollisuus. Toiminta on yhdessä tekemistä, jossa vanhemmat liikkuvat aina yhdessä lastensa kanssa, aj ohjaajina toimivat yhdistyksen vapaaehtoiset.

Pihtipudas: Vertaisohjaaja Maija Tervamäki

Perustelut: Maija kävi ”Voimaa vanhuuteen” -vertaisohjaajakoulutuksen ja toimii nyt aktiivisena ikäihmisten vertaisohjaajana. Lisäksi hän taisteli sinnikkäästi taloyhtiöönsä yhteisen jumppasalin.

Saarijärvi: Liikuntaväylän auraaminen järven jäälle

Perustelut: Kyseinen väylä ilmestyi Saarijärvi nimisen vesistön jäälle ja sai runsaasti kiitosta saarijärveläisiltä käyttäjiltä. Väylän ylläpitäjät pysyivät kuitenkin poissa julkisuudesta, kunnes aloitettiin selvitystyö, ketkä ovat työn takana. Paljastui, että Timo Raita ja Markku Hänninen olivat tarkistaneet jään paksuuden ja aloittaneet väylän teon sekä pitäneet väylää yllä saarijärveläisten liikkujien iloksi. Tämä teko toimii loistavana esimerkkinä vapaaehtoistoiminnan voimasta ja kuinka sen avulla saadaan ihmiset liikkumaan!

Toivakka: Sisko Minkkinen

Perustelut: Sisko on omalla rohkealla esimerkillään innostanut kuntalaisia liikkumaan ja kokeilemaan kaikkia uusia liikuntalajeja niin kuntoilu kuin kilpailumielessä. Sisko on myös erittäin vihkiytynyt seuratyöntekijä ja uusien toimintojen kehittäjä. Siskon ansiosta Toivakassa on alkanut mm. eSports-toiminta nuorille.

Uurainen: Leinikinpuisto -hanke

Perustelut: Leinikinpuisto on talkoohengen ja yhteistyön mahtava voimannäyte. Puisto avattiin käyttöön kesällä 2018 ja avajaiset olivat yksi Uurainen 150-juhlavuoden tapahtumista. Puistohankkeen alkuunpanijat löytyvät Vanhustentaloyhdistyksen väestä ja tämä hanke sai järjestöt, yksityiset ja liikeyritykset innolla mukaan kun Uuraisten keskustaa kaunistamaan ja kaiken ikäisten kuntalaisten käyttöön sopivaa puistoa rakennettiin.

Puistossa on kuntoiluvälineitä, keinuja, leikkipaikkoja, levähdyspaikkoja istuskeluun, siellä voi myös rentoutua ja viettää vapaa-aikaa suihkulähteen solinaa kuunnellen ja istutuksia ihaillen. Hankkeen rakennusvaiheessa "nyörejä vetelivät" ja talkoita organisoivat Anne Hietikko, Erkki Kupari ja Vanhustentaloyhdistyksen edustaja Jouko Nykänen.

Viitasaari: Pekka Kurki, monialainen vapaaehtoistyö liikuntaharrastuksen parissa

Perustelut: Pekka Kurki on vuosia järjestänyt Äijätreeni- liikuntaryhmän kokoamisen ja ohjauksen, toiminut aktiivisesti motocross- ja moottorikelkkailun harrastusolosuhteiden parantamiseksi ja talvella 2018 Kurkelan latuverkoston ylläpitäjänä. Hänen toimintansa on osaltaan madaltanut paikkakuntalaisten kynnystä osallistua liikuntaharrastuksiin.

Äänekoski: Anna-Liisa Liimatainen

Perustelut: Anna-Liisa on työskennellyt Suolahden uimahallilla 2.11.1970 alkaen. Hän aloitti vesivoimistelun n. 2 vuotta hallin avautumisesta ja toiminut myös uimaopetuksessa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1995. Eläköitymisestään saakka hän on pitänyt viikoittain vesijumppaa Eläkkeensaajien nimissä, mutta vesijumppa on ollut avoin kaikille, ja osallistuja on ollut 12-20. Hän täytti lokakuussa 86 vuotta ja jalka nousee vielä kovasti. Todellinen esimerkki ja uimahallin pieni maskotti.         

 

Lajiliittojen urheiluteot

 

Hiihto: Jämsänkosken Ilveksen / Petoteamin M18 sarjan SM-hopea 3x5 km viestissä

Perustelut: Viestihiihdon SM-mitali peilaa seuran pitkäjänteistä työtä ja laajaa tasoa seuran urheilijoiden keskuudessa.

Jalkapallo: Suomen mestaruus futsalissa 2018/ Kampuksen Dynamo

Perustelut: Seura voitti vuoden 2018 suomen mestaruuden futsalissa. Seuran pelaajia on ollut runsaslukuisesti miesten maajoukkueessa. Lisäksi seura on aktiivisesti kehittänyt lasten ja nuorten futsaltoimintaa ja vienyt lajia myös Jyväskylän ympäristökuntiin.

Lentopallo: Pihtiputaan Lukion Lentopallolinja

Perustelut:  Syksyllä 1995 perustettiin lukioon lentopallolinja Antti Heikkisen ja Pentti Räisäsen toimesta. Pärjätäkseen pienen oli oltava isompia parempi ja linjan päävalmentajana on ollut mm Pertti Honkanen ja liikunnanopettajana Kirsi Sepponen. Myöhemmin päävalmentaja vastuun otti Olli Nenonen ja hänen, Martti Karjalaisen sekä pelaajavalmentaja Kirsi Sepposen valmentama lentopallojoukkue teki ketäällä 2003 historiallisen nousun korkeimmalle sarjatasolle, josta alkoi LiigaPlokin naisten mestaruussarja ja jatkuu yhä. Yli 20 vuotisen olemassaolonsa aikana linja on voittanut 8 tyttöjen koululiikuntaliiton kultaa, sekä A-tyttöjen kullan ja muita mitaleita. Tällä hetkellä linjan päävalmentajana toimii Tuire Koljonen, huippuosaaja hänkin.                                                  

Pesäpallo: Kirittärien naisten Suomen Mestaruus

Perustelut: Suomen Mestaruus oli helppo valinta vuoden urheiluteoksi

Ratsastus: Hopeatila valtakunnallisissa alueiden välisissä joukkuemestaruuskisoissa.

Perustelut: Hieno nuori joukkue joka suoriutui upeasti juuri silloin kun tilanne niin vaati!

Salibandy:

Vuoden 2018 seuratoimija-palkinto: Ari Baas, Suolahden Urho ry

Ari Baas on ansiokkaasti edistänyt Keski-Suomalaista salibandya toimiessaan Suolahden Urhojen salibandyjaoston vetäjänä. Baas on nostanut rohkeasti sarjatoiminnan kehittämiskohteita esiin ja antaa palautetta myös Salibandyliitolle. Näin liiton sarja- ja kilpailutoimintaa voidaan jatkossa kehittää seurojen näkökulmasta entistä toimivammaksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi.

Vuoden 2018 lajin edistämistyöpalkinto: valokuvaaja Esa Jokinen.

Esa Jokinen on uutterasti, itseään säästämättä ahkeroinut jo pitkään salibandyvalokuvauksen parissa. Jokinen onnistuu vangitsemaan salibandyn vauhdikkuuden erinomaisilla valokuvillaan, joista on iloa ja hyötyä seuroille, medialle ja kaikille salibandya seuraaville laajoille massoille.

Suunnistus:  Esko Junttilan tarkkuussuunnistuksen Eurooppa-Cupin osakilpailuvoitto

Perustelut:  Muuramen Rastin Esko Junttila on jo usean vuoden ajan tehnyt merkittävää työtä suomalaisen ja keskisuomalaisen tarkkuussuunnistuksen eteen niin järjestämällä kilpailuja, harjoituksia, kilpailemalla itse aina maajoukkuetasolla saakka ja olemalla aina valmis opastamaan uusia harrastajia tarkkuussuunnistuksen pariin. 22. syyskuuta 2018 Tanskassa hän saavutti tarkkuussuunnistuksen PreO-lajimuodossa Eurooppa Cupin osakilpailuvoiton, jättäen taakseen useita lajin maailmanmestareita.

Tanssi: Satu Varstalan toiminta aktiiviurheilijan vanhempana ja tukihenkilönä              

Perustelut: Satu on pitänyt erinomaisesti yhteyttä sekä liiton toimistoon, lajipäällikköön, että huippu-urheiluvaliokuntaan. Kaikista maajoukkuetoimintaan tai arvokilpailuedustamiseen liittyvistä asioista ja mahdollisista erikoisjärjestelyistä on tiedotettu ja sovittu hyvissä ajoin etukäteen ja Satulla on ollut merkittävä rooli siinä, että asiat on aina saatu järjestymään huomioiden kaikkien osapuolten tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla. Vanhemman ja huoltajan rooli ja merkitys on erityisen korostunut silloin kun urheilijat ovat olleet alaikäisiä ja heidän päävalmentajansa on ulkomaalainen eikä asu Suomessa. Liitto toivoo, että tämä tehtyyn työhön nähden vaatimaton tunnustus motivoi jatkamaan hyvää työtä ja toimimaan esimerkkinä ja kannustajana myös muille kansainväliselle huipulle tähtäävien nuorten aktiiviurheilijoiden vanhemmille.

Tennis:  Masi Sarpola, uran ensimmäiset ATP-pisteet       

Perustelut: Masi Sarpola, 19, ilmoitti keväällä 2018 tähtäävänsä tennisammattilaiseksi.  Kesällä hän saavutti uransa ensimmäiset ATP-pisteet nelinpelissä Hyvinkään $15,000 ITF-ammattilaisturnauksessa ja marraskuussa oli kaksinpelin ATP-pisteen vuoro Helsingin $25,000 ITF-ammattilaisturnauksessa.

Voimistelu : Voimistelun olosuhdeteko Keuruulla, Keurusjumpan voimisteluhalli

Perustelut: Keurusjumppa on omalla merkittävällä panoksellaan kehittänyt voimistelun olosuhteita paikallisesti sekä mahdollista myös muiden voimisteluseurojen sparrauksen olosuhdetyön osalta.

Yleisurheilu: Saarijärven Pullistuksen järjestämät 14-15 vuotiaiden SM-kilpailut

Perustelut:  Yleisurheilun suurtapahtuma onnistui Saarijärvellä loistavasti. Kiitos siitä kuuluu järjestäjille.

TUL: Jyväskylän Pallokerhon tyttöjen ja naisten jalkapallomenestys

Perustelut: B-tyttöjen SM-hopea ja Naisten liigan 5. sija.

Jyväskylän Urheiluakatemian vuoden 2018 opiskelijaurheilija –stipendit:

Vuoden 2018 stipendien saajia ovat: 10-ottelija Juuso Hassi, hiihtosuunnistaja Sanna Pusa ja suunnistaja Tuulia Viberg.

 

Parhaat –kategoria

 

Maakunnallinen urheiluteko: JKU:n jättimenestys

Perustelut: Vuosi 2018 oli JKU:n historian menestyksekkäin. Yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa JKU järjesti kaikkien aikojen Kalevan kisat. Samoin seura voitti jälleen Kalevan Maljan, Seuraliigan ja ensimmäistä kertaa myös SAUL-maljan. Seura juhli 80 -vuotista historiaansa marraskuussa.

Vuoden lasten liikuttaja: Pihtiputaan Sporttikerhot

Perustelu: Pihtiputaan Sporttikerhoissa on paljon tekijöitä, joita pidetään lasten laadukkaan liikuntatoiminnan tunnusmerkkeinä: Monipuolisuus toteutuu, kun Sporttikerhot järjestetään kolmen urheiluseuran - lentopalloseura Plokin,  jääkiekko- ja jalkapalloseura Pudiksen sekä yleisseura Pihtiputaan Tuiskun – yhteistyönä. Sporttikerhot on suunniteltu ja toteutettu hyvässä yhteistyötä Pihtiputaan koulujen kanssa. Sporttikerhot toimivat sekä kuntakeskuksessa, että haja-asutusalueilla. Sporttikerhot tarjoavat nuorille mielekästä ohjaajakokemusta sekä koulutusta. Lapset ovat ottaneet Sporttikerhot omakseen ja antavat kerhokerroista myönteistä palautetta.

Vuoden nuorisourheiluseura: Jämsän Retki-Veikot

Perustelut: Jämsän Retki-Veikoilla on ammattimaista nuorten valmennus- ja ohjaustoimintaa, kuten suosittu Sinetti-suunnistuskoulu sekä Junioricup ponnahduslautana kilpailuihin osallistumiseen. Seura järjestää myös valmennusleirejä sekä kotimaassa että ulkomailla. Seuralla oli erinomainen kilpailumenestys vuonna 2018 viesteissä: Nuorten Jukolassa hieno 4.sija sekä SM-viesteissä kultaa D18-sarjassa ja hopeaa H18-sarjassa. Useat seuran urheilijat saivat myös henkilökohtaista kilpailumenestystä eri sarjoissa sekä kansallisesti että kansainvälisissä kilpailuissa, ja heitä on valittu myös maajoukkuetehtäviin. Retki-Veikoissa on aktiivinen toimijajoukko nuorten taustalla.

Vuoden seuratoimihenkilö:  Raimo Pärnänen

Perustelut: Raimo Pärnänen on toiminut jo kolmetoista vuotta LiigaPlokin hallituksen puheenjohtajana, ja on vakauttanut LiigaPlokin urheilullisen ja taloudellisen aseman. Alvajärven Ryhdin johtokunnassa hän toiminut vuodesta 1984 alkaen. Hän on toiminut myös tuomarina yleisurheilussa, kävelyssä ja pyöräilyssä. Raimo Pärnäsen työ näkyy paikkakunnalla monipuolisesti lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen mahdollistajana.

Jokeri-palkinto: Mika Kohonen

Perustelut: Mika Kohonen on lajin nelinkertainen maailmanmestari, joista viimeinen on vuodelta 2018.  Hänet on äänestetty myös peräti viisi kertaa maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi. Mika on pitkän ja menestyksekkään peliuransa aikana ollut monen suomalaisen nuoren esikuva ja salibandyharrastuksen kipinän sytyttäjä.

Mika haluaa lahjoittaa 500 euron palkintorahan Keski-Suomen keskussairaalan lastenosastojen Tuki, eli LASTU ry:lle.

Vuoden joukkue: Kampuksen Dynamo

Perustelut: Kampuksen Dynamo voitti vuoden 2018 suomen mestaruuden futsalissa, ja tuonut hienosti lajille näkyvyyttä ja uusia katsojia. Seuran pelaajia on edustettuna myös miesten maajoukkueessa.

Vuoden nuori urheilija: Arttu Mattila

Perustelut: Arttu Mattila on jo useita vuosia menestynyt eri ikäluokkien korkeuskisoissa, ja vuosi 2018 oli hänellä menestyksekäs. Jo tammikuussa hän hyppäsi ikäluokkansa suomen ennätyksen 216 cm. Arttu on Ruotsi-ottelun voittaja ja 17-v. ikäluokan Suomen mestari. Jyväskylässä järjestetyissä Kalevan Kisoissa hän hyppäsi hienosti hopealle tuloksella 213 cm. Nuorten Olympialaisissa Arttu menestyi myös hienosti oltuaan kokonaistuloksissa viides. Ensimmäisen hypyn jälkeen hän oli jopa mitalivauhdissa! Artulla on edessään hieno ura korkeushyppääjänä, josta me keskisuomalaiset saamme olla ylpeitä!

Vuoden nuorisourheilun vetäjä: Tuulia Pasanen

Perustelut: Tuulia on jo useita vuosia valmentanut sitoutuneesti, kannustavasti ja erittäin ammattitaitoisesti lapsia joista on kasvanut huipulle tähtääviä nuoria 14- vuotiaita joukkuevoimistelijoita. Tuulian joukkue, JNV:n Lumo, on kehittynyt jatkuvasti kohti Suomen huippua. Tuulia aloitti joukkueen tyttöjen valmentamisen, kun tytöt olivat 6-vuotiaita. Kaksi Tuulian kasvattamaa urheilijaa on nostettu tälle kaudella jo mukaan JNV:n edustusjoukkueeseen. Tuulia valmentaa oman fysioterapeutin työnsä ohessa joukkuetta mutta siitä huolimatta löytää aina ajan auttaakseen urheilijoitaan. Tuulialle on erittäin tärkeää nuorten hyvinvointi, hän todella arvostaa valmennettaviaan yksilöinä. Urheilua tehdään tosissaan, muttei totisena ja ehkäpä juuri siksi nuoret urheilijat ovat erittäin sitoutuneita harjoitteluun ja urheilijan elämäntapaan. Tuulia on myös erittäin pidetty valmentajakollega. Hänen kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä ja hän pyrkii jatkuvasti kehittymään itse valmentajana. Lumo on valittu Voimisteluliiton SM-leiritykseen ja joukkue kilvoittelee jo edustusoikeuksista nuorten kansainväliseen Challenge Cupiin . Joukkue harjoittelee valmentajan ohjauksessa reilut 15 tuntia viikossa.

Vuoden valmentaja: Jussi ”Nalle” Viljanen.

Perustelut: Nalle Viljanen debytoi naisten Superpesiksessä Jyväskylän Kirin pelinjohtajana jo 1993 ja juhli ensimmäistä mestaruuttaan 1996. Nalle on tinkimätön ja taktinen valmentaja, mutta ymmärtää myös huumorin merkityksen joukkueen johtamisessa. Hän osaa rakentaa joukkueen ja saa sen onnistumaan. 2000 –luvun menestynein pesäpallojoukkue Kirittäret juhli Nallen johdolla Suomen mestaruutta jo yhdeksännen kerran vuonna 2018!

Elämänura-palkinto: Paavo ”Pate” Pollari

Perustelut: Paavo Pate Pollari loistava esimerkki siitä, miten hyvillä elämäntavoilla, elämänvalinnoilla sekä hurtilla huumorilla saa rikkaan elämän. Tässä joitain nostoja Paten elämän varrelta.

Ensinnäkin pesäpalloilijana ykkösvahti Pollari oli ”ketterä väkkärä”. ”Kuvittelin olevani nopea etenijä, mutta luovuin ajatuksesta, kun nuori pikajuna Erik Gustafsson (sisäratojen 60 metrin ME 6,4) liittyi myöhemmin joukkueeseen”, Pollari sanoo.

Oikea-aikainen Pate oli, sekä areenoilla että urallaan. Puistokoulun kentällä hänestä ja hänen kavereistaan kasvoi Kiri, joka voitti Suomen mestaruuden 1953, 1956, 1957 ja 1958.

Pate osoittautui myös nokkelaksi. ”Parviaisen Riston kanssa katseltiin amerikkalaisia baseball-filmejä ja tuotiin niiden vaikutuksesta ensimmäisinä pesäpalloilijoina syöksyt pesille. Alussa temppu upposi hyvin tuomareihin. He hämääntyivät ja fiftyfifty-pesäkilvat tuomittiin poikkeuksetta syöksyjän eduksi”.

Toisekseen Pate tunnetaan alppihiihdon opettajana. Jos Paavo Pollari oli legenda pesäpalloilijana ja vallankumouksellinen opettajana, laskettelijana hän on ilmiö. Siis on. Yhä. ”Joka marraskuu lähden viideksi kuukaudeksi Ylläksen rinteille ja palaan vappuna”, hän kertoo, ja on siis tälläkin hetkellä siellä.

Pienikokoista miestä pidetään suomalaisen alppihiihdon isänä. Hän on opettanut vuosikausia laskettelua Ylläksellä, kouluttanut 23 vuotta alppihiihdon opettajia Vuokatissa ja toiminut 15 vuotta Suomen alppihiihto-opettajien yhdistyksen puheenjohtajana. Jyväskylän Laajavuoressa hänellä on nimikkorinne. Sen nimi on Pateri.

Ammatiltaan hän oli opettaja. Hän toimi Tyyppälän koulussa myös johtavana opettajana. Pate oli ankara ja lempeä opettaja.

”Vähän kuin Jumala. Sen luokkaan hinguttiin ja sitä pelättiin”, Aino Suhola kirjoitti Keskisuomalaiseen Tyyppälän koulun 50-vuotisjuhlajutussa syyskuussa 2005.

Patella oli omat mottonsa ja ajatuksensa, jotka hän myös mielellään tuo julki. ”Olin ja olen sitä mieltä, että numeroarvostelulla tapetaan oppilaiden itsetunto ja onnellisuus. Heihin kylvetään hyväksymättömyyden tunne. Jos lapsi on lahjoiltaan heikko, se ei ole hänen vikansa. Häntä rangaistaan siitä, mihin ei itse ole syyllinen.

Pate on Elämänurapalkintonsa varmasti ansainnut!

Vuoden vammaisurheilija: parahiihtäjä Inkki Inola ja hänen opashiihtäjä Vili Sormunen

Perustelut:  Laukaalainen parahiihtäjä Inkki Inola yhdessä sumiaislaisen opashiihtäjänsä Vili Sormusen kanssa nousi aivan kansainvälisen kärjen tuntumaan kivikovassa näkövammaisten hiihtäjien luokassa. Inolan paras sijoitus Pyeongchangin paralympialaisissa oli seitsemäs sija sprinttihiihdossa. Vuoden 2018 aikana Inola kirjoitti myös ylioppilaaksi ja pääsi opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun.

Vuoden urheilija: Mimosa Jallow

Perustelut: Mimosa Jallow paransi roimasti 50 metrin selkäuinnin pitkän radan Suomen ennätystään EM-kilpailuissa Glasgow'ssa , missä hän ui alkuerässään aikaan 27,42. Aika oli myös hänen ensimmäinen Pohjoismaiden ennätys. Loppukilpailussa hän saavutti ensimmäisen henkilökohtaisen aikuisten arvokisamitalinsa, pronssin ajalla 27,70.

 

Lisätietoa:


Petri Lehtoranta
aluejohtaja
Keski-Suomen Liikunta ry
puh. 050-533 3858
petri.lehtoranta(at)kesli.fi