Seurakehittäjän mietteitä

22.1.2024

Yhdistysmuotoisen urheiluseuran toimintamallina on, että hallinto nousee seuran jäsenistöstä ja toteuttaa jäsenistön tahtoa. Seura olemme me.

Kun haluamme päästä yhdessä asetettuun tavoitteiseen, on toimijoiden osaaminen ensiarvoisen tärkeää. Kuka vain voi olla mukana ”haaveilutyössä”, mutta keinot tavoitteiden saavuttamiseksi syntyvät toivottavasti osaavien toimijoiden toimesta. Menestyvä urheiluseura arvostaa osaamista ja koulutusta. Parhaimmillaan urheiluseuran hallituksen jäsenet tunnistavat niin itsessään kuin muissa osaamisen ja osaamisen puutteen. Kun osaamisvajetta havaitaan, aloitetaan osaamisresurssin etsiminen.

Seurassa urheilun johtaminen voi olla haastavaa, koska juuri urheilu on kaikkien seurassa toimivien intohimo. Kaikilla löytyy mielipide valmennuksesta, on sitten valmentaja tai ei. Saatamme unohtaa, että urheilun valmentaminen ja liikunnan opettaminen ovat ammatteja, joihin pätevöidytään koulutuksen ja kokemuksen kautta. Vaikka olemme itse joskus urheilleet ja olemme penkkiurheilijoita, se ei tee meistä urheiluvalmennuksen tai liikunnan opetuksen asiantuntijoita. Urheilu kuitenkin koskettaa meitä kaikkia ja haluamme osallistua, vaikka edes kertomalla oman näkemyksemme. Tämä saattaa kuitenkin hankaloittaa yhteisen tekemisen edistymistä ja kokonaisuuden kehittymistä. Hukkaamme energiaa ja ihmisten vapaa- ja työaikaa pääsemättä urheilussa eteenpäin.

Seura on kokonaisuus, jossa on erilaisia osa-alueita: Yhteisöllisyys, talous, hallinto, rekrytointi, viestintä, markkinointi, koulutus, valmennus, urheilu ja olosuhteet. Mitään näistä osa-alueista ei voi johtaa irrallisena muista. Valitettavan usein urheilun johtamisesta hurmioituneet ovat unohtaneet hyvän talousjohtamisen ja vastaavasti talousjohtamisessa on saatettu unohtaa urheilun tekeminen, kun on innostuttu vain kerryttämään yhdistyksen varallisuutta. Johtaminen on viestintää ja hyväkään tekeminen ei riitä, jos markkinointi unohdetaan. Valmennus ja urheilu vaativat olosuhteita ja rahaa tarvitaan. Urheilua pystytään kehittämään myös ilman rahaa mutta kieltämättä hyvä talousosaaminen auttaa urheilun edistämisessä. Ketju on juuri niin vahva, kun sen heikoin lenkki. Olisi upeaa saada seuran hallitukseen monen alan osaajia ja seuran valmennusjärjestelmän kehittämiseen valmennuksen ammattilaisia sekä muiden osa-alueiden osaajia. Toivottavasti löydämme edelleen seurojen hallituksiin osaavia, innostuneita ja kokonaisuuksia hahmottavia vapaaehtoisjohtajia. Kun seurassa saa valtaa, saa aina myös vastuuta.

Seuratyö on merkityksellistä työtä, kiitos Sinulle joka sitä teet.

Laura Härkönen
Seurakehittäjä
Keski-Suomen Liikunta