Seurakehittäjän pähkäilyä liikunta- ja urheiluseuran jäsenyydestä

14.2.2019

Kun toimitaan ja harrastetaan urheiluseurassa, liitytään seuran jäseneksi. Yhdistysmuotoisella liikunta- ja urheiluseuralla on omat säännöt joita jäsenet yhdessä noudattavat ja tarvittaessa myös yhdessä muokkaavat. On mukavaa toimia yhdessä, kun on yhdessä hyväksytyt pelisäännöt ja kaikki haluavat niitä noudattaa. Nykyään on kuitenkin myös henkilöitä jotka haluavat tulla mukaan toimintaan mutta eivät liity seuran jäseneksi. Tämä on toki mahdollista mutta onko se järkevää? Seurakehittäjänä kannustan aina liittymään yhdistykseen, jos haluaa toimia tai harrastaa yhdistyksessä. Mielestäni on reilua toisia kohtaan, että on aidosti itse myös sitoutunut yhteisiin pelisääntöihin. Valitettavan usein henkilöt jotka eivät ole seuran jäseniä pyrkivät vaikuttamaan seuran toimintaan ilman, että itse sitoutuvat vastuulliseen toimintaan.

Tyypillisesti urheiluseuroissa on ryhmien, joukkueiden ja jaostojen autonomiaa jonka hallitus/johtokunta on niille myöntänyt. Erityisesti lasten ja nuorten urheiluseuroissa aikuiset tekevät paljon päätöksiä seuratoimintaan liittyvistä asioista. Olisiko kohtuullista, että aikuiset jotka ovat mielellään päättämässä ja toimimassa seurassa, ymmärtäisivät liittyä seuraan jäseniksi, jotta heillä olisi myös yhdistyslain mukaan oikeus osallistua päätöksentekoon?

Jäseneksi liittymiseen on myös taloudelliset syyt. Suomessa yleishyödyllisille yhdistyksille on annettu merkittäviä verohuojennuksia, verovapaita varainhankintakeinoja joiden avulla jäsenet voivat yhdessä rahoittaa toimintaa. Toimintaa toteutetaan jäsenpalveluna jäseniltä jäsenille, yhteiseksi hyväksi. Moni seura onkin linjannut myös verotuksellisista syistä, että jokaisen toimintaan mukaan tulevan on liityttävä seuran jäseneksi.

Jotta ihmisiä saadaan mukaan urheiluseuratoimintaan, seurojen jäsenmaksut on tyypillisesti pidetty erittäin matalina. Erilaiset toimintamaksut, kausimaksut, valmennusmaksut jne. ovatkin sitten jo ihan eri juttu. Käytännössä jäsenmaksun maksamalla henkilö osoittaa halun jäsenyyteen. Korkein valta yhdistyksessä on jäsenillä ja nimenomaan jäsenten mielipiteitä tulee seuran operatiivisen johdon, hallituksen/johtokunnan, kuunnella herkällä korvalla. Kannattaakin miettiä kenen ääni seurassa kuuluu vahvimmin, jäsenten vai niiden muiden?

 

Yhteisöllistä seura-arkea kaikille toivottaen
Laura Härkönen
Keski-Suomen Liikunnan seurakehittäjä