Seurakyselyn tulokset kertovat liikunta- ja urheiluseurojen tekemästä arvokkaasta ja laaja-alaisesta työstä jyväskyläläisten liikuttamisen eteen
9.2.2022
Jyväskyläläisille liikunta- ja urheiluseuroille kohdennetun seurakyselyn tulokset ovat valmistuneet. Kyselyn tavoitteena oli selvittää eri lajiryhmien harrastajamäärät, alueellisten ja eri ikäluokille suunnattujen harrastusmahdollisuuksien tarjonta kaupungin eri osissa, nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia seurassa ja kuinka seurat huomioivat toiminnassaan sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevat sekä toimintarajoitteiset harrastajat. Kyselyn vastausaika oli 25.3.−2.6.2021
− Jyväskylässä on arviolta 220 eri lajin liikunta- ja urheiluseuraa, ja kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 81 seuraa. Vastanneet seurat edustavat noin 37 prosenttia jyväskyläläisistä liikunta- ja urheiluseuroista ja niiden toimintaan osallistuu yhteensä 25 255 eri ikäistä harrastajaa, kertoo LitK Pauliina Muraja kyselyn taustatiedoista.
Jyväskyläläiset seurat tarjoavat mahdollisuuden harrastaa eri lajeja monella tasolla
Vastanneet seurat edustavat noin 40 eri lajiryhmää. Kyselyn vastauksien perusteella Jyväskylän kymmenen eniten harrastettua lajia ovat järjestyksessä voimistelu, salibandy, jääkiekko, yleisurheilu, uinti, jalkapallo, pyöräily, lentopallo, koripallo ja cheerleading. Ikäryhmittäin tarkasteltuna monipuolisin lajitarjonta oli nuorten aikuisten ja aikuisten kohdalla. Suppein lajitarjonta oli seniori-ikäisten kohdalla.
− Alueellisesti tarkasteltuna seurojen tarjoamia harrastusmahdollisuuksia oli parhaiten tarjolla kantakaupungin, Tikkakosken, Kuokkalan ja Vaajakosken alueilla. Heikoin tilanne oli Korpilahden, Puuppolan, Kuohu-Vesangan, Halssilan, Mannilan, Säynätsalon ja Keltinmäki-Myllyjärvi alueilla. Viimeisimpänä luetellut alueet nousivat myös esille, kun tarkasteltiin harrastusmahdollisuuksia ikäryhmittäin, kertoo Muraja.
Jyväskyläläisissä liikunta- ja urheiluseuroissa on mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja urheilua harraste- ja kilparyhmissä kaikissa eri ikäryhmissä. Eniten harrastetoimintaa tarjotaan seurojen toimesta alle 12-vuotiaille sekä aikuisille, joille tarjotuista ryhmistä yli 70 prosenttia oli harrasteryhmiä. Alle 12-vuotiaiden siirtyessä vanhempiin ikäluokkiin harrastetoiminnan tarjonta vähenee ja samalla kilpailunomaisen toiminnan tarjonta kasvaa. Vastausten perusteella 12–18-vuotiaiden ja 18–29-vuotiaiden kohdalla harrasteryhmiä järjestetään vähiten (noin 50 %). Aikaisemmin tehtyjen tutkimuksien mukaan, tässä ikävaiheessa harrastustoiminta saa tavoitteellisia piirteitä, mitkä kasvavat asteittain aikuisuuden kynnystä lähestyttäessä.
Jyväskylässä kilpailutoiminta ei ole pelkästään nuorempien ikäluokkien hupia, vaan kaupungista löytyy myös innokkaasti kilpailutoimintaan osallistuvia senioreita. Seurojen toimintaan osallistuvista yli 65-vuotiaista harrastajista 38 prosenttia osallistui kilparyhmien toimintaan.
Valtaosa seuroista tukee vähävaraisia harrastajiaan
Seuroilta kysyttiin, onko heidän seurassaan olemassa toimintamalleja vähävaraisten perheiden tai henkilöiden harrastamisen tukemiseksi.
− Arvostan korkealle sitä, että vastanneista seuroista neljä viidestä ilmoitti, että heillä on seuran puolesta olemassa toimintamalli, joka mahdollistaa osallistumisen seuran toimintaan. Seurojen ilmoittamia toimintamalleja vähävaraisten tukemiseen olivat muun muassa seuran tarjoama avustus, mahdollisimman alhaiset harrastusmaksut, erilaiset alennukset ja joustavat maksuaikataulut, kiittelee liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal.
Vastanneet seurat suhtautuivat nuorten seuratoimintaan osallistumiseen myönteisesti. Seuroista 81 prosenttia ilmoitti, että nuorilla on mahdollisuus osallistua seuran toiminnan organisointiin ja hallintoon. Käytännöntasolla nuorten osallistamisessa on vielä työsarkaa, sillä 61 prosenttia seurojen nuorista osallistuu toiminnan organisointiin tai hallinnollisiin tehtäviin. Vastanneista seuroista noin puolet oli huomioinut toimintarajoitteiset liikkujat toiminnassaan.
− Selvityksen tulokset vahvistavat näkemystä jyväskyläläisten seurojen monimuotoisuudesta. Nykyaikainen jyväskyläläinen urheiluseura liikuttaa monipuolisesti ja erityisen ilahtunut olen seurojen kasvaneesta aktiivisuudesta soveltavan liikunnan järjestämiseen. Kun seuroissa liikutetaan aktiivisesti kymmeniätuhansia kaupunkilaisia, tyypillisesti kilpaurheilijoidenkin määrä seuroissa kasvaa. Jyväskylässä on valmentajia, seuroja, Urheiluakatemia ja KIHU, jotka pystyvät tukemaan urheilijoiden kehitystä myös huippu-urheilijoiksi, kommentoi Keski-Suomen Liikunnan seurakehittäjä Laura Härkönen.
− Seurakehittäjän työurallani en ole kohdannut ainuttakaan jyväskyläläistä seuraa, joka ei haluaisi kasvattaa jäsenmääräänsä mutta ohjaaja- ja valmentajapula sekä olosuhteiden niukkuus välillä pakottaa seuroja priorisoimaan toimintaansa. Seurakysely vahvisti, että jyväskyläläisistä seuroista löytyy monipuolisesti mielekästä toimintaa ja elämänsisältöä jyväskyläläisille, Härkönen toteaa.
Seurakyselyn tuloksia hyödynnetään liikuntalautakunnan ja valtuuston edustajien päätöksenteon tukena
Toteutettu seurakysely antaa arvokasta perustietoa jyväskyläläisistä liikunta- ja urheiluseuroista, ja saatua tietoa pystytään hyödyntämään muun muassa palveluiden suunnittelussa ja kohdentamisessa, olosuhteiden kehittämistyössä sekä päätöksenteon tukena.
− On huomioitava, että kysely on vain yksi osa kokonaisuutta, jolla saadaan tietoa paikallisen seuratoiminnan laajuudesta ja sisällöistä. Tulokset ovat suuntaa antavia eivätkä ne anna täysin todellista kuvaa jyväskyläläisestä seuratoiminnasta, koska vastauksista puuttuu suuri määrä seuroja. Seurojen toimintaa kuvaavaa tietoa kerätään tarvelähtöisesti myös muun muassa liikuntavarausjärjestelmästä, erilaisten yhteistyöfoorumien ja lajikohtaisten palaverien kautta, kertoo Sahindal.
Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut toteutti seurakyselyn yhteistyössä Keski-Suomen Liikunta ry:n kanssa. Kyselyä on tarkoitus kehittää sekä toteuttaa jatkossa toistuvasti, jotta Jyväskylän kaupunki saa koottua ajantasaista seurantatietoa seurojen toiminnasta sekä kaupungin liikunnan kansalaistoiminnan kokonaislaajuudesta. Kyselyn tuottamaa aineistoa käytetään myös LitK Pauliina Murajan liikunnan yhteiskuntatieteiden ja liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielmassa. Kyselyn aineisto kerättiin Office Forms-lomakkeen avulla. Kysely lähetettiin Jyväskylän liikuntapalveluiden seurarekisteriin ilmoitettuihin sähköpostiosoitteisiin sekä kaikille Keski-Suomen Liikunta ry:n jäsenseuroille. Lisäksi kyselyyn pääsi vastaamaan liikuntapalveluiden verkkosivujen kautta. Kyselyn vastausaikaa jatketiin kahteen otteeseen suuremman vastausmäärän saavuttamiseksi.
Kyselyyn vastanneet seurat:
Diskos Jyväskylä ry, D-kiekko ry, FC Blackbird JKL ry, Gazon Boulette ry, Happee Ry, Harjun Woima Jyväskylä ry, HoNsU Juniorit ry, ITCCA Kuopio ry (ITCCA Järvi-Suomi), Jaguars Spirit Athletes ry, Jigotai ry, JJK Jyväskylä ry., Jkl seudun Nuorisoseura ry, JPS Juniorit ry, JPS Ry, JYP Juniorit ry, Jyväs Sulka ry, Jyväskylä Academy of Historical Martial Arts ry, Jyväskylä Jaguars ry, Jyväskylä Roller Derby ry, Jyväskylä Rugby Club, Jyväskylän Biljardiseura ry, Jyväskylän Cricket Club, Jyväskylän Delfiinit ry, Jyväskylän Hapkido seura ry, Jyväskylän Harrasteurheilijat Ry, Jyväskylän Keilailuliitto ry, Jyväskylän Kenttäurheilijat, Jyväskylän Kiri 2020 ry., Jyväskylän Kiri@Kirittäret Juniorit, Jyväskylän Komeetat ry., Jyväskylän Kunto - ja Luontoliikkujat ry, Jyväskylän kuurojen urheiluseura Jalo ry, Jyväskylän Liitokiekkoilijat ry, Jyväskylän Lohi ry, Jyväskylän Naisvoimistelijat ry, Jyväskylän Pesis ry, Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, Jyväskylän Saukot ry, Jyväskylän Shorinji Kempo r.y., Jyväskylän Tanssi- ja Naisvoimisteluseura ry, Jyväskylän Tennisseura ry, Jyväskylän Voimistelijat-79 ry., Jyväskylän Weikot ry, JyväsLentis ry, Jyvässeudun Kiekko ry, Jyvässeudun Ratsukot, KENSU r.y., Keski-Suomen Ampujat ry, Keski-Suomen moottorikerho ry, Keski-Suomen Shorinji Kempo ry., Korpilahden Pyrintö ry, Korpilahden ratsastajat ry, Kortepohjan Pallo 2004 r.y, Kuikan Kisailijat ry, Laajavuoren Squash Ry, Lentopalloseura Homenokat Ry, Liikunnan Riemu ry, Melanvilauttajat ry, Mukwan Jyväskylä ry, O2-Jyväskylä ry, Padel JKL ry, Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry, Pohjois-Päijänteen pursiseura ry, PT Jyväskylä ry, REAGL Capoeira Jyväskylä Ry, Ski Jyväskylä ry, Stamina Triathlon Club ry, Suunta Jyväskylä ry, Swimming Jyväskylä ry, Säynätsalon Riento ry, Tango Arcon ry, Tanssi- ja voimisteluseura Illusion ry, Tikkakosken Ampujat Ry, Tikkakosken Suunnistajat ry, Tikkakosken Tikka ry, Tikkakosken Voimistelu- ja Liikuntaseura ry, Vaajakosken Kuohu ry, Vaajakosken Pelikaanit HT ry, Valmet Keilakerho, Vesangan Vesa ry. sekä Voimistelu- ja urheiluseura Jyväskylän Valo Ry
Lisätiedot
Seurakehittäjä Laura Härkönen, Keski-Suomen Liikunta ry
p. 050 339 0459, laura.harkonen[a]kesli.fi
Suunnittelupäällikkö Eeva Simula,
p. 040 820 8899, eeva.simula[a]jyvaskyla.fi
Liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
p. 050 324 9314, anna-leena.sahindal[a]jyvaskyla.fi