Vieraskynä: Säästämistä hyvän päivän varalle
18.2.2015
Yhteistyökumppanimme OP Keski-Suomi kirjoittaa blogeja noin 4-6 kertaa vuodessa ajankohtaisista aiheista. Kirjoitusten tarkoitus on herättää lukijoita ajattelemaan omaa talouttaan ja omien asioidensa hoitamista.
Säästämistä hyvän päivän varalle
Jokaisen meistä pitäisi säästää, jos vain suinkin pystyy. Usein puhutaan siitä, että säästämistä tulisi tehdä pahan päivän varalle. Hyvä niin, mutta kannattaisiko asiaa lähestyä myös siltä kantilta, että säästäisi hyvän päivän varalle? Haaveiden ja unelmien toteuttaminen tekee nimittäin sinällään tylsästä (ja ikävästäkin?) puuhasta paljon mielekkäämpää. Motivaatio säästämiseen on tärkein juttu. Vai kuinka moni meistä voi sanoa, että vaikkapa satasen sivuun laittaminen joka kuukausi on mukavampaa, kuin ostaa uusia vaatteita tai lähteä ravintolailtaa viettämään. Ei säästämisellä pidä elämästään tylsää tehdä, vaan siirtää pieni osa tämän päivän kulutuksesta tulevaisuuteen. Olisiko säästämällä mahdollista vaihtaa Tallinnan matka vähän kauempana olevaan kohteeseen tai tuntuisiko mukavalta hankkia seuraava auto hieman uudempana tai paremmin varusteltuna?
Eläkesäästämisen motiivin löytäminen voi olla vaikeampi juttu. Alle kolmekymppisenä eläkepäivät siintävät jossakin vuosikymmenien päässä. Viidenkympin ohittamisen jälkeen asia saattaa alkaa kiinnostamaan, mutta silloin säästösumma pitääkin olla jo aika suuri, jotta eläkettä ehtii kerryttämään kunnolla. Nuorena aloittavalla on sekin etu, että säästösuunnitelman voi tehdä hyvin tuottohakuisesti. Osakekurssien nousut ja laskut tasoittuvat vuosien varrella ja tämän riskinoton palkkana tulee olemaan hyvä tuotto. Jos ennakoimme säästämisen tuotoksi vaikkapa maltillisen 6%, niin satasen kuukausisäästöllä ehtii keräämään itselleen reippaasti yli 100 000 euron "eläkerahaston". Siis jos aloittaa kolmekymppisenä. Tähän joku voi sanoa, että eihän tuossa mitään järkeä ole, kun sitä voi kuolla ennen sitä. Niin voikin, mutta mitäs jos käy niin huono tuuri, että sattuu elämään? Lapsille säästämisen motiivi alkaa realisoitumaan viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsen täysi-ikäisyys alkaa häämöttämään. Suuria kulueriä ajoittuu lyhyelle aikavälille kun nuori aloittaa opinnot, ajaa ajokortin, muuttaa omaan asuntoon, hankkii huonekaluja ja kodinkoneita jne. Ilman etukäteen säästämistä, voi velkakierteen riski olla melkoinen (joko lapsen tai vanhempien). Suurin selitys sille, että säännöllistä säästämistä ei tule tehtyä on se, että siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Monelle tämä on totta, mutta kannattaa kuitenkin miettiä omia kulutustottumuksiaan. Onko jokin pinttynyt tapa, josta voisi sittenkin luopua. Satasen kuukausisäästäminen tarkoittaa sitä, että saisi nipistettyä jostakin 3-4 euroa päivässä. Paras hetki säästämisen aloittamiseen oli eilen, toiseksi paras on tänään. Blogin kirjoittaja Reijo Piippanen on Op Keski-Suomen varallisuudenhoidosta vastaava pankinjohtaja